habermelegi.com: ADET ÖNCESİ DİSFORİK BOZUKLUK NEDİR?

17 Mayıs 2017 Çarşamba

ADET ÖNCESİ DİSFORİK BOZUKLUK NEDİR?

Adet Dönemi Öncesi Disforik Bozukluk Nedir?


Kadınların her ayın belirli günlerinde yaşadığı; ağrılar, sancılar ve psikolojik değişimler ile kendimi belli etmekte olan adet dönemleri; bazen ciddi anlamda rahatsız edici olabilmektedir. Genellikle 28 gün ara ile her kadında farklı aralıklarla görülmekte olan adet dönemi; kadınlarda hem duygusal hem de fiziksel değişimler yaşanmasına neden olmaktadır.






Kadınların Adet döneminde yaşanmakta olan bu davranışsal, duygusal, psikolojik ve fiziksel değişimler aşırıya kaçmadığı sürece uzmanlar tarafından doğal olarak nitelendirilmektedir. Fakat bunun yanı sıra; adet dönemi boyunca kadınların yaşadıkları psikolojik, ruhsal, davranışsal ve fiziksel değişimler aşırı dereceye çıkarsa; bu duruma adet dönemi disforik bozukluk denilmektedir.


 Adet döneminde ki kadının adeta günlük yaşantısına ciddi anlamda olumsuz etkiler yaratan, hayatın gidişatına zarar verecek derecede yaşanan değişimler disforik bozukluk durumu yaşandığını kolaylıkla ortaya çıkarmaktadır.

 Basit olarak bilinen ve her ay kadınlar tarafından yaşanmakta olan değişimler (gerek ruhsal, gerek ise fiziksel olarak) ortalama olarak kadınların %75´inde görülmektedir. Bunun yanı sıra ciddi bir problem olarak tanımlanma imkânı bulunan disforik bozukluk; yalnızca kadınların çok az bir kısmında ortaya çıkmaktadır.

 Bu durumu yaşayan kadınların hiç vakit kaybetmeden hastaneye gidip uzman bir doktor ile görüşmesinde büyük fayda olacaktır. Öncelikle kadın hastalıkları ve daha sonra da psikiyatri ile görüşmekte olan ve tedavisine devam eden kadınlarda bu sağlık problemi zaman içerisinde düzelebilmektedir.



Disforik bozuklukların belirtileri nelerdir?

  • Öncelikle adet dönemi öncesi yaşanmakta olan disforik bozuklukları yaşamakta olan kadınların en büyük şikâyeti hiç şüphesiz aşırı derecede mutsuzluk hissidir. Hiçbir şeyden tat alamama, gün içerisinde hiçbir şeye gülümsememek gibi durumlar disforik bozukluk durumunun belirtilerindendir.
  • Disforik bozukluğa sahip olan kadınların diğer bir şikâyeti de sevgililerinin ya da hayat arkadaşlarının anlayışsız olması, kendisini ciddiye almamasıdır. Bu durumlar da disforik bozukluğun en büyük belirtilerinden bir tanesidir.
  • Disforik bozukluğa sahip olan kadınların ağızlarından çıkmakta olan en yaygın cümle ise kesinlikle ‘çok çirkinim´ cümlesidir. Bu bozukluğa sahip olan kadınlarda genellikle kendini beğenmeme durumu söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşkkür ederiz..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... back to top